14 september 2014

Hemgjord pesto = best thing ever

Idag testade jag att göra hemgjord pesto. Jag har hört att det ska vara så enkelt och därmed lite onödigt att köpa färdig så kände att det var dags att prova! Och det blev verkligen hur gott som helst, och det var utan tvekan jättenkelt att göra. Det mesta har man ju oftast hemma så man kan slänga ihop det snabbt, förutom möjligtvis färsk basilika men det är många som odlar hemma och då är det ju toppen! Man behöver dock rätt mycket i en sats. Jag använde en kruka men kunde lika gärna använt två! 

Här kommer ett recept på det för den som skulle känna sig sugen:

1 kruka basilika (2 om man vill ha mer basilikasmak)
2 dl olivolja
1-2 vitlöksklyftor (också frivilligt beroende på hur mycket vitlök man gillar)
2 dl riven parmesan
50 gram pinjenötter
En nypa salt och peppar

Egentligen är det så enkelt som att allt ska mixas ihop. Någon ordning behöver det inte vara. Enklast är att mixa basilikan och pinjenötterna i en mixer men man kan också använda en mortel. Sen är det bara att pressa ner vitlök, riva ost och tillsätta lite kryddor efter känn. Detta går ju också att göra på andra örter eller till exempel soltorkad tomat så det blir en röd pesto.

Jag var tvungen att testa den med pasta för pesto slår sällan bättre än tillsammans med god pasta! Pastan går att bara äta som det är som en perfekt vegorätt. Men jag kände ändå för lite lax till idag. Annars gillar jag att ha tomater och ruccola till, och kanske fetaost eller stekt halloumi. Mums!


Parmesanen lyser med sin frånvaro på bilden. Jag glömde att den skulle vara med först. Hehe.
Under konstruktion.


Slutprodukten.

 Dagens lunch!

1 kommentar:

Skriv gärna en rad då blir jag glad!